Retention pond

The retention pond in Vuores enables the treatment (retention and sedimentation) of urban runoff from the new housing estate around Tervaslampi Park. It complements the existing measures in the Vuores area for enhanced stormwater quality and quantity management. The nature-based solution is equipped with a sign explaining the solution and its functions.

TECHNICAL SPECIFICATIONS

The water area of the retention pond varies between approximately 150 m2 to 690 m2 depending on the water level. It receives stormwater from a newly built housing estate through a stormwater pipeline. The pond has been constructed on a formerly marshy area, which was partially filled with crushed rocks by building an embankment out of moraine. Water exits the pond by infiltration and filtration through the moraine embankment. The pond has a stone covered overflow route over the embankment in case of heavy storm events.

The normal water elevation in the pond is +121,3 and maximum flood elevation is +121,8. The normal water level is maintained through high ground water levels in the remaining marshy area. The retention pond is surrounded by alluvial meadows, which are covered by water during rain events.

Retention pond, Vuores
Challenges Tackled
Challenges Tackled
Flooding
Water management
NBS Benefits
Benefits
Decrease in runoff
Decrease in runoff
Improved water quality
Improved water quality
Temporary retention of stormwater
Temporary retention of stormwater
NBS Co-benefits
Co-Benefits
Enhanced biodiversity
Enhanced biodiversity
Improved air quality
Improved air quality
FacebookTwitterLinkedinEmail