Biofilter in Vuores

A biofilter was implemented in Vuores to treat urban runoff and runoff from a nearby dog park. The biofilter uses sand as filtering media and the vegetation planted on top of the filter includes plants that tolerate changing moisture conditions. The biofilter is equipped with the sign explaining the nature-based solution and its functions to interested residents.

TECHNICAL SPECIFICATIONS

The biofilter’s catchment area is approximately 3,5 ha. The catchment area is a new development area mostly consisting of small detached apartment houses and streets. The biofilter also receives some surface runoff from the nearby dog parkThe streets of the catchment area are drained with a conventional separated pipe drainage system. The houses are equipped with stormwater retention systems for rooftop and yard drainage.

The biofilter area is just under 300 m2. The filter’s vegetation consists of a sown mixture of domestic wild alluvial meadow plants.

The biofilter has a total of 600 mm of filtrating layers, consisting of:

  • 200 mm layer of growth medium
  • 300 mm layer of loamy sand
  • 100 mm layer of coarse sand

Underneath the filtration layers, is a perforated underdrain pipe. The biofilter has an overflow through an elevated manhole attached to a stormwater pipe. The underdrain is also connected to this system.

Biofilter in Vuores
Challenges Tackled
Challenges Tackled
Flooding
Water management
NBS Benefits
Benefits
Improved water quality
Improved water quality
NBS Co-benefits
Co-Benefits
Enhanced biodiversity
Enhanced biodiversity
Recreational use
Recreational use

Local Partners

City of Tampere

City of Tampere

WEBSITE
Ramboll

Ramboll

WEBSITE
FacebookTwitterLinkedinEmail